domingo, 4 de octubre de 2015

La panera dels tresors

Hola!

No fa pas gaires dies vaig parlar de les caixes sensorials i segur que molts de vosaltres ja heu fet la vostra pròpia, és inevitable ho sé, jo me'n estic morint de ganes de fer-ne algunes que he vist que són taaaaan boniques que no me'n puc pas estar de fer-les. Però abans de fer caixes sensorials (seria un problema perquè a casa encara no tenim a ningú que hi pugui jugar!, seria més per practicar per mi mateixa, és una bona opció també, no?), us vull parlar d'algunes opcions més que hi ha. Avui veiem les paneres dels tresors.


Primer de tot, Què són les paneres de joc?

 • Les paneres dels tresors és una proposta d'experimentació que s'adreça als infants petits, petits, d'entre 6 i 12 mesos.
 • Sovint ens trobem que les joguines que ens trobem al mercat són de plàstic, colors molt vius, sorolls estridents, etc, tots tenen una finalitat molt concreta però també ens trobem que a vegades se'n cansen molt ràpid i els acaben "abandonant" fins que al cap d'un temps sense veure'ls els torna a fer gràcia però torna entrar aquell cicle que sembla que no s'acabi. 
Així, Què hem de proporcionar els adults?
 • Hem de proporcionar materials que facin pensar als infants, que vagin més enllà amb els materials, que explorin, manipulin, es qüestionin, que busquin solucions, observin, construeixin, destrueixin
En què consisteix?
 • Consisteix en oferir als infants una panera (normalment és de vímet) que té objectes de diferents materials, textures, olors que pretenen desenvolupar els sentits dels infants i la descoberta. També pretén desenvolupar els sentits gràcies a les característiques dels objectes: temperatura, pes, forma, color, so..., amb aquesta proposta l'infant desenvolupa la coordinació ulls-mà-boca perquè hi pot accedir fàcilment i permet que se'ls pugui posar a la boca.
 • La panera dels tresors també és una activitat d'exploració i descoberta que proporciona l'interès per allò que tenen davant. L'infant ha d'estar assegur al costat de la panera (per anar bé sobre alguna cosa que no sigui freda, pel seu benestar). L'infant en aquesta activitat aprèn SOL, hi ha d'haver la mínima interferència de l'adult, però tot i així hauria d'estar al seu costat perquè això li dóna seguretat i confiança per jugar. Tanmateix hauriem d'evitar les interferències i afavorir la lliure exploració, concentració i atenció. 
Què hem de potenciar?
 • Tacte: forma (rodona, quadrada, cilindre..), textura (aspre, agradable,...), pes (lleuger, pesat, etc). Això ho descobrirem amb la mà.
 • Oïda: el so que fa (si hi ha silenci o no) quan el sacseja, quan el mou.
 • Vista: si brilla, el color que té si és cridaner o suau, si és gros o petit, la forma que té, si fa llum o no.
 • Gust: en cas que fem una panera alimentària procurar que hi hagin els diferents gustos a través de fruites.
 • Olfacte: varietat d'olors agradables i no tant...

Quins materials hi podem posar?
 • Objectes de fusta: capses, sonalls, botons, cullerots de cuines, argolles de tovalló, plats, culleres, daus, ou de sargir botons, morters, raspalls, culleres de mel (que són molt diferents i originals), instruments de música, pinces d'estendre, figures geomètriques, castanyoles.

 • Objectes de pell, roba, paper, catró, goma, plàstic: collarets de boles, morter, bobines de fil, filota de llana, pilotes de golf, tennis, de plàstic dur, tubs de cartró (wc/cuina), nina de drap, ampolles petites de perfum, paper de vidre, espirals, moneder de pell, caixes de cartró, espàtula de homa, tac de goma, colador, xarxa de pesca, mirall, bosses petites de lavanda/roses/farigola, espàtola de goma.

 • Objectes metàl·lics: culleres, froquilles (a vegades n'hi ha de punta rodona i evitarem que es puguin fer mal), campanetes, jocs de claus, embuts, harmòniques, ciulets, cadena, flameres, batedors d'ous, trompeta de joguina, motlles, pots d'infusions, cendrer, triangle.

 • Objectes de la natura: pedres, petxines, escorça d'arbre, pinyols grossos (alvocat, préssec), closques de coco, pinyes, castanyes, pomes, suro, anous, esponges naturals, taps de suro, cargoles de mar, magranes, pomes, moniatos, gingebre.

 • Objectes de material natural: raspalls d'ungles, brotxa d'afaitar i de maquillatge, bosses petites de lavanda/roses/farigola, flauta de canya, polotes de llanes, cistells petitons
Com sempre, després de tota l'explicació us deixo algunes imatges perquè us en feu alguna idea. Hem de procurar que hi hagi varietat de materials no tot de fusta, ni tot de metall o plàstic, sinó que al ser una activitat de descoberta hi ha d'haver certa varietat. Som-hi?


4 comentarios:

 1. Molt bonic i super recomenable. Gràcies

  ResponderEliminar
 2. Moltes gràcies! Amb moltes ganes de fer-ne una aviat per la meva filla de 5 mesos

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. A tu Anna!
   Segur que et queda preciosa i en gaudireu totes dues!
   Gràcies!!

   Eliminar