jueves, 8 de octubre de 2015

Ampolles sensorials

Hola!

Seguint amb la temàtica dels últims dies, avui podem veure les ampolles sensorials, i que són fantàstiques per els descobriments, experimentació, descoberta. Avui porto les ampolles, amb molts colors, sorolls, i varietat. A mi m'encanten la veritat i és que són tan divertides i en podem fer de molts tipus diferents! Qui s'anima a veure'n algunes i a fer-ne?

Què són les ampolles sensorials?
 • Les ampolles sensorials són una gran eina per nadons, nens i nenes de totes les edat. Poden ser utilitzats per el descobriment científic, pel desenvolupament del llenguatge, la motricitat fina. Ens serveixen perquè els infants puguin descobrir elements sense fer-se cap mal i amb la màxima protecció.
Quins tipus/temàtiques hi poden haver?
 • Està clar que de tipus i temàtiques n'hi ha tantes com puguem imaginar. Des d'educatives, per colors, alimentàries, naturals, estacionals, numerals, o si volem que no siguin tan educatives sempre hi podem posar purpurina!! Imaginació!
Quines mides poden haver-hi?
 • Doncs la mida és indiferent la veritat, la que creiem més adequada pels infants que l'han d'utilitzar. Les ampolless poden ser des de 33cl fins a 2l  però a veure, SENTIT COMÚ!, en un infant petit, petitó no n'hi posarem una de tan gran!
Com ha de ser l'ampolla? 
 • Ha de ser de plàstic dur i transparent. Per exemple podem agafar les ampolles de "Cacaolat", les "Font Vella" petites o inclús una que vaig descobrir fa molts anys i aquestes ampolles són fantàstiques, les d'aigu "Voss". Però bé, fora marques, qualsevol ampolla que sigui de plàstic dur i transparent serà perfecte!
Com les fem?
 1. Primer de tot hem de rentar les ampolles ben netes, no netes a mitjes noo!! Netes, netes! 
 2. Posem el material que volguem a dintre. En podem posar 1, 2, 3 el que vulguem però que no quedi massa recarregat.
 3. Quan hi hagi tot el que volguem (líquid, joguines, materials) la tapem i posem cilicona al tap perquè no corri cap risc de que es pugui obrir.
Què treballem amb les ampolles sensorials?
 • Desenvolupament social: generalment els infants comparteixen molt els seus materials d'experimentació. Això els ajuda a socialitzar-se amb els seus companys, a vegades no s'ho demanen bé, però inclús amb aquestes experiències es fan aprenentatges.
 • Motricitat fina: per agafar les ampolles.
 • Llenguatge: perquè podem parlar del que hi ha a dins les ampolles, explicar coses, imaginar històries...
 • Educació visual: aprenen a buscar coses dins les ampolles (sobretot amb les que tenen més d'un element dins l'ampolla).
 • Educació auditiva: aprenen a escoltar son forts, fluixos, agradables, desagradables
 • Lògico-matemàtica: aprenen els números, a descobrir-los i a reconèixe'ls.
 • Llenguatge: aprenen a explicar el que veuen.
 • Lectoescriptura: a buscar les lletres que formen part d'una paraula, el seu nom, etc.
 • Desenvolupa l'atenció
Quins materials podem utilitzar?
 • No hi ha una llista exacte de les possibilitats ja que aquestes són infinites, i van més enllà de la imaginació a vegades! No obstant fem una llista de materials que crec que són fantàstics! 


Totes les imatges són extretes d'internet i Pinterest.


8 comentarios:

 1. Bon dia. Aqustes ampolles poden servir per nens de 2-3 anys? I com es fan?
  Dstan molt ben fetes. Gràcies

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Patricia!

   De 2-3 anys és perfecte!!
   Ara mateix reviso això perquè veig que m'he deixat l'apartat de "Com les fem"!

   Gràcies! :)

   Eliminar
  2. una pregunta; no es necessari que totes portin liquid oi? Això pot servir per jo lliure? vull dir metodologia on la mestra sigui observadora? Gràcies

   Eliminar
  3. No Patricia, no es necessari que totes portin liquid, poden portar moltes coses, imaginació al poder!
   El/la mestre/a en aquests jocs d'exploració i descoberta sempre fa d'observador, pot intervenir pero sense interferir en el joc.
   De fet tot el material el podriem utilitzar per qualsevol altre joc, llavors ja no ho mirariem amb la mateixa prespectiva pero podria servir perfectament per fer joc lliure, panera dels tresors.... pero sempre reflexionant el que fem i perquè ho fem!
   Gràcies a tu!

   Eliminar
 2. i què ens recomanes per el líquid? aigua sola? podem posar-hi algo per tal que l'aigua no es faci malbé?

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Marta!,

   Pel líquid la veritat és que podem fer servir moltes coses. L'aigua és ideal perquè no és densa i a part la podem tenyir i de molts colors amb colorant alimentari, o si no ho vols fer amb colorant, jo ho faig amb paper pinotxo que tenyeix l'aigua i queda super bonic! Però també està bé que alguna ampolla sigui d'aigua normal sense tenyir, i també està bé agafar alguna cosa líquida que tingui una densitat diferent a l'aigua, per això els sabons, xampús, etc.

   I amb això de que l'aigua no es faci malvé m'has ben fotut, jo no hi he posat mai res i l'aigua no li ha passat res... clar que tampoc barrejo menjar amb aigua (sentit comú!).

   Espero que et sigui d'utilitat això, en cas de que necessitis alguna altra cosa no dubtis en demanar-ho!

   Una abraçada!

   Eliminar
 3. Les ampolles que tenen el tap platejat d'on les has tret? Queden molt bé estèticament i es veuen molt més resistents que les d'aigua!

  ResponderEliminar
  Respuestas
  1. Ingrid, aquestes ampolles són d'aigua de la marca "Voss", les pots trobar El Corte Inglés a la part Gourmet per 3,5€ (aprox), i crec que també em van dir a l'Hipercor. :)

   Eliminar