sábado, 23 de mayo de 2015

Cuinar amb nens i nenes

Hola!!

Avui parlem de CUINAR AMB NENS I NENES petitons, quins són els seus beneficis, perquè és important fer-ho, la relació que comporta quan es treballa en equip, i la gràcia que els hi fa fer coses de grans "jugar" però amb una fita per aconseguir. Cuinar ells ho veuen com un joc, i sovint nosaltres perquè no ens molestin els hi engeguem la televisió, només els deixem jugar amb la cuineta de fusta i joguines de plàstic, però, per què no ens els emportem a la cuina?(totes les fotos d'aquesta entrada són extretes d'internet/pinterest)Per què és bo cuinar amb els petits i petites?

  • Cuinar ajuda als infants a aprendre conceptes i habilitats
  • Ajuda a desenvolupar una actitud positiva i hàbits saludables
  • Els ajuda a explorar diferents textures
  • Els ajuda a aprendre i identificar els colors
  • Aprèn els gustos de les coses (dolç, salat, amargant, àcid...)
  • Amb paciència i preparació gaudiran més de l'experiència
  • Parlem sobre el que estan fent i els resultats que veuen
  • No ens hem de preocupar pel resultat final
Beneficis
Cuinar amb els infants pot oferir als infants l'oportunitat de desenvolupar no només l'autoestima sinó les seves habilitats que els beneficiaran més endavant a la seva vida.  A part, és important també que els nens i nenes tinguin la sensació d'èxit quan s'aconsegueix acabar una recepta. També se'ls hi ofereix l'oportunitat de passar temps amb els pares, mares i germans/es. Altres beneficis importants inclouen el desenvolupament de les habilitats motrius fines i gruixides, a més d'habilitats matemàtiques com contar, medir, i el desenvolupament de l'alfabetització, ja que els infants llegeixen la recepta amb els seus pares/mares.


A quina edat podem començar?

Depenent de l'acitivtat demanada al cuinar, nens i nenes des de 2 anys podrien participar. A mesura que les activitats es tornen més complexes, els infants que ja són més gran les pot executar. Els nens i nenes més petits (2 i 3 anys), poden fer coses com sacsejar, untar, amassar, trencar, banyar, submergir els ingredients, etc. Els que són més grans poden realitzar activitats una mica més complexes com tallar, mesurar, pelar amb les mans, etc. I com més grans siguin els infants més complexes seran els utensilis que podran fer servir com ralladors, ganivers, trencar ous, anous, pelar vegetals amb peladors, etc.


Paciència?

La paciència ( a mi no m'agrada aquesta paraula, perquè tens paciència amb una cosa que no t'agrada, i si cuinar amb nens no t'agrada, no hauries de tenir-ne, sinó que ja s'hauria de fer de bona gana).  Però en cas de que a vosaltres no us molesti la paraula paciència, hem de recordar que cuinar és nou per ells i com tota la resta, ells necessiten sentir-se còmodes amb totes les habilitats. Hem de recordar que aquesta és una experiència d'aprenentatge, i per això ho han de fer de manera memorable i divertida per ells. El més important és el procés d'aprenentatge, no importa si tardem molt temps o no.

Fer preguntes

Hem de recordar fer moltes preguntes, així els estem ajudant a desenvolupar les habilitats d'alfabetització i aprendre a fer servir adjectius, vocabulari que no freqüènta. Hauríem de fer preguntes de resposta múltiple que els ajudin a descobrir perquè les coses passen, com els canvis físics o químics. Aquests tipus de preguntes són ideals per ajudar-los a desenvolupar les habilitats de pensament crític.

Precaucions que hem de tenir en compte

Hem d'establir rutines d'higiene, com rentar-se les mans. Ho hauriem de fer en una taula baixa, o amb un tamboret on pugui arribar a tot. Hauriem d'utilitzar devantals, samarretes velles, etc. I quan els infants utilitzin ganivets, ralladors, peladors els haurem de supervisar en tot moment. Hem de tenir en compte també l'hora de la neteja, és important que vegin que les coses quan s'embruten s'han de netejar, així que ells també ens poden ajudar.


Evidentment, no tot és cuinar, a la cuina també s'hi poden fer experiments xulííssims! i que jo estic esperant trobar el moment per posar-los a la pràctica i gaudir tan com ho fant ells. Anem a veure'n alguns de molt i molt divertits, emocionants, didàctics...! AIxí que ja ho sabeu, tots i totes cap a la cuina corrents!! Passeu-vos-ho molt béééé!!
Podem fer les diferents fases que té la lluna amb galetes oreo, no? Quina idea més divertida!

Un ou transperent!!!!

Què li passa al menjar quan li apliquem calor?
Pintem pasta!
Exmperiments amb llet i colorant


No hay comentarios:

Publicar un comentario