domingo, 4 de marzo de 2018

Poesia a l'escola

Bentornats companys i companyes!

Davantal d'esola bressol

Fa molt i molt de temps que no publico així que estic un pèl rovellada..., de totes maneres avui us porto una proposta que he estat realitzant amb els infants. Una proposta que a mi m'encanta i que segurament alguns de vosaltres ja coneixeu.
Es tracta del DAVANTAL DE POESIA, una activitat  de l'escola La Cuca Fera de Tona i que us deixo l'article de la revist In-fàn-ci-a 0-6 perquè li pogueu donar un cop d'ull. L'article el teniu aquí.

La proposta del davantal de poesia m'ha funcionat molt bé amb escola bressol i també amb infantil i és una bona manera perquè els infants aprenguin els poemes ja que d'aquesta manera potenciem la memòria relacionada amb un objecte, l'aprenentatge de nou vocabulari, desenvolupem el gust per la lectura i un seguit d'altres beneficis.

Hem de tenir cura a l'hora de seleccionar les poesies que fem a l'escola, tenint molt en compte les edats dels infants, i que les poesies tinguin una mica dels interessos de tots els infants, d'aquesta manera si no s'aprenen una poesia se'n aprendran una altra que el tema els hi agradi més. No ens cal seleccioar tot un poema llarg, però el que si podem fer és escollir només un vers d'aquell poema que tant ens agrada. Us en deixo un parell que jo vaig seleccionar per fer amb els meus nens i nenes.

L'abella (J. Verdaguer)

Abelleta vola
per la farigola,
abelleta, vola,
pel farigolar. 

Haikú de la barca. (Lluís Solà)

Com la barca
pujant i baixant,
Com la barca
adormida
sobre l'ona inacabable

Pel que fa els davantals de poesia n'he fet dos, així que us deixo les dues propostes. Es pot veure fàcilment quin és per l'escola bressol amb colors pastels (el del principi del post) i el que és per educació infantil.

Davantal d'educació infantil
De totes maneres, el davantal de poesia no ha estat la única proposta que he realitzat amb la poesia, ja que com us he dit crec que és molt important tenir-la en compte, així que vaig decidir fer també la poesia amb retroprojector i la poesia amb llum negra. 

La poesia feta amb el retroprojector és molt interessant a l'escola bressol ja que els infants poden interactuar amb l'element que hi ha a la paret i els hi crida molt l'atenció. Evidentment són molt menuts per repetir la poesia o per aprendre'se-la, però a mesura que l'anava fent cada vegada deien alguna paraula més. Molt diferent a l'escola d'educació infantil que amb un parell o tres de vegades ja en tenen suficient i se l'aprenen.
Poema de l'escabat
Amb la llum negra el que fa la poesia és que sigui molt més espectacular i fa que a vegades et creiï el dubte de si estàs creant espectacularitat o fas poesia, de totes maneres els infants la gaudeixen molt.
Poema del cargol


Un dels elements que pot funcionar molt bé és fer una llibreta de pàgines gruixudes (cartró) i folrar-les amb cartolina negre i fer els dibuixos amb cola de barra ja que aquesta té un component que fa que la llum negra la detecti.

Poema de la papallona fet amb cola de barra
Així doncs, us he engrescat prou per fer la poesia a l'escola?

No hay comentarios:

Publicar un comentario